Persiapan rambut sebelum mewarnai. Bagaimana caranya

Rambut kelabu dan pemutih memerlukan prapigmentasi sebelum mewarna. Tidak mengetahui pentingnya prosedur ini, mungkin kali ini tidak berjaya mencapai warna yang sekata dan sekata semasa mewarnakan rambut. Inti prosedur dan algoritma pelaksanaannya disajikan dalam artikel.

Apakah prosedur ini

Prapigmentasi rambut sebelum pencelupan adalah proses mensaturkan rambut dengan warna semula jadi sebelum melakukan pencelupan utama. Pigmentasi diperlukan bagi wanita yang rambutnya kelabu dimanifestasikan dengan jelas dan sangat tidak rata. Setelah mewarnai rambut dengan warna awal, pewarnaan utama dilakukan dengan warna yang dikehendaki.

Berkat algoritma ini, struktur rambut berubah, pewarna menembusi lapisan rambut yang dalam, menjadikan teduhan mereka lebih dekat dengan semula jadi, yang seterusnya membolehkan anda mewarnakan rambut anda secara merata.

Persiapan rambut sebelum mewarnai. Bagaimana caranya

Oleh kerana rambut beruban, lukisan dilakukan berkali-kali lebih kerap, tetapi prosedur itu sendiri mempunyai beberapa nuansa.

Pra-pewarnaan uban melakukan beberapa tugas asas dan perlu:

 • pigmen menembusi lapisan rambut yang dalam, menjadikan nada mereka lebih semula jadi dan semula jadi;
 • melicinkan keliangan dan struktur rambut yang tidak rata dan tidak rata;
 • agen pigmen dalam komposisinya mengandungi beberapa bahan berguna yang memungkinkan untuk menguatkan batang rambut, menepu rambut dengan bersinar dan daya hidup;
 • lukisan seterusnya berjalan sama rata dan memberikan warna yang kaya dengan warna yang dicat;
 • kesan pewarnaan menjadi lebih tahan lama.

Untuk menjalankan prosedur prapigmentasi dengan betul dan mencapai kedalaman penembusan nada yang diperlukan, lebih baik melakukannya di salon kecantikan, di mana pakar, berdasarkan jenis rambut dan jumlah uban, akan memilih komposisi dan teknik yang optimum untuk prosedur tersebut.

Untuk pewarnaan awal, komposisi terutamanya digunakan sebagai komposisi fizikal kekal, demipermanen, separa kekal, fizikal. Nada pigmen kebanyakan berwarna keemasan atau semula jadi.

Rambut apa yang disyorkan untuk prosedur

Pra-pigmentasi bukanlah prosedur wajib, tetapi disyorkan dengan adanya uban seperti itu:

 • tahap pertama penampilan rambut beruban (jumlah rambut beruban tidak melebihi 30% daripada jumlah keseluruhan);
 • kehadiran rambut putih yang ketara (uban menjadi cukup ketara, isinya 70-90% dari semua rambut);
 • rambut beruban dari pangkal kepala (rambut setelah prapigmentasi dan pewarnaan asas telah tumbuh hingga panjang 3 cm, dan uban di akar menjadi jelas kelihatan).

Juga, tahap uban berbeza dari segi lokasinya. Rambut kelabu boleh dilokalisasi di satu tempat, atau diagihkan secara tidak rata ke seluruh kepala.

Rambut kelabu juga dibezakan oleh tahap penembusan pigmen, pilihan bahan pigmen bergantung kepada ini:

 • mudah berpigmen;
 • tahap penembusan normal;
 • sukar untuk pigmentasi - versi rambut yang rumit, kerana penyusunan sisik pada kutikula batang rambut yang kerap.

Persiapan rambut sebelum mewarnai. Bagaimana caranya

Sekiranya dalam dua kes pertama, prapigmentasi dapat dilakukan di rumah setelah berkenalan dengan teknik ini, maka dalam kes terakhir, pewarnaan awal hanya diperlukan di salun.

Prapigmentasi rambut sebelum pewarnaan juga dilakukan dalam situasi seperti:

 • menyerlahkan rambut dengan helai nipis setelah menyerlahkan lebar;
 • sekiranya teknik lukisan kecerunan dijalankan;
 • untuk mencipta warna yang seragam dan kaya pada rambut anda.

Kaedah pra-pigmentasi

Pilihan kaedah pra-pigmentasi dipilih mengikut jenis rambut dan nada yang diinginkan.

Kaedah pra-pigmentasi:

JalanArahan
Pigmentasi dengan cat tujuh-kekal.Ini adalah campuran warna dan komposisi pewarna dalam bentuk cecair. Produk ini digunakan pada helai lembap setelah mencuci dan mengeringkan selama lima minit dengan tuala. Sejurus selepas pigmentasi, komposisi pewarna dengan warna yang diinginkan utama diedarkan melalui rambut. Banyak syarikat menghasilkan pewarna yang sudah mengandungi tujuh pewarna kekal, yang direka khas untuk mengecat uban.
Pigmentasi dengan cat kekal atau berwarna (repigmentasi).Produk ini digunakan pada rambut kering tanpa penambahan agen pengoksidaan. Selalunya produk sedemikian digunakan dicampurkan dengan air. Selepas permohonan, kelembapan berlebihan harus dikeluarkan menggunakan tuala. Cat asas digunakan sebaik sahaja pigmentasi dengan pewarna ini.
Pewarnaan helai lengkap sebelum pigmentasi utama.Rambut dicelup agar sesuai dengan yang utama, tetapi dalam jarak yang lebih panas, dan 1 tingkat lebih ringan dari hasil yang diharapkan. Lukisan utama dilakukan sejurus selepas prosedur.

Sekiranya nada utama menjadi gelap, selalu disarankan untuk melakukan prapigmentasi menggunakan kaedah warna penuh. Bayangan pewarnaan pertama dipilih lebih ringan dengan 1 nada dari yang dikehendaki. Keistimewaan kaedah ini adalah bahawa lebih mudah menambahkan gamut warna daripada membuang kelebihannya kemudian.

Semasa memilih warna pertama, anda harus menghubungi hanya satu pengeluar dan, dengan penomborannya, pilih warna yang lebih ringan daripada yang utama. Perlu diingat bahawa bilangan warna dan ciri komposisi kimia mungkin berbeza untuk syarikat pembuatan yang berbeza, sebab itulah anda harus selalu memilih cat dari satu syarikat sahaja.

Memilih prepigmenter

Persiapan rambut dilakukan menggunakan pewarna dengan komponen inovatif yang sangat aktif, yang sebelum pewarnaan utama membolehkan anda mendapatkan bukan sahaja warna rambut yang semula jadi, tetapi tepu dengan bahan berguna.

Terdapat banyak pengeluar yang memikirkan pengguna mereka dan, dengan mengambil kira kehendak mereka, menghasilkan prapigmen. Ini adalah formulasi separa kekal atau kekal tanpa pengoksidaan warna gelap atau terang, lebih dekat dengan semula jadi.

Persiapan rambut sebelum mewarnai. Bagaimana caranya
Penting untuk memilih pigmen yang tepat untuk prapigmentasi rambut sebelum mewarnai

Sekiranya komposisi pewarna konvensional dengan penambahan agen pengoksidaan dipilih untuk lukisan awal, maka anda harus memperhatikan beberapa nuansa.

Sekiranya helai dalam struktur lembut, mudah dicelup, maka disarankan untuk memperoleh warna 1 warna lebih ringan daripada yang terakhir, tetapi bagi mereka yang mempunyai batang rambut yang sukar dan sukar diwarnai, lebih baik memilih cat 1 nada lebih gelap daripada yang terakhir.

Untuk menjadikan pigmen serbuk lebih mudah masuk ke lapisan rambut yang dalam, para pakar menasihatkan untuk mencairkan pigmen dengan air dalam nisbah 1: 1. Tetapi ada juga pigmen cair dengan formula yang unik, terutamanya digunakan oleh pakar.

Dengan mengambil kira nada utama pencelupan dan struktur rambut, mereka secara bebas memilih nada pewarna dan ketebalan lapisan aplikasi.

Salah satu pengeluar prepigmenter yang paling terkenal adalah Ollin Professional Service Line.

Kekal

Pewarna kekal untuk prapigmentasi uban mengandung sejumlah besar pewarna dalam komposisi mereka, yang memudahkan mendapatkan warna semula jadi pada uban. Pilihan ini sesuai untuk wanita yang rambutnya kasar dan tepu dengan lemak.

Prepigmenter tetap yang paling popular:

PengilangPenerangan
LorealMemberi kestabilan naungan dalam pelbagai warna. Cat dilengkapi dengan balm yang mengembalikan struktur batang yang rosak.
MatrikPengilangnya menawarkan pelbagai komposisi warna untuk sebarang jenis rambut. Cat mengandungi sejumlah kecil ammonia, sementara larutannya mempunyai formula penyediaan khas.
EstelleWarna krim yang membolehkan anda menerapkan lapisan secara merata di sepanjang panjang batang rambut. Menyembunyikan rambut kelabu dengan sempurna, sambil memberikan helai dengan perawatan yang unik, kerana komposisi ini mengandungi vitamin, ekstrak chestnut dan kesan pigmen yang berkilauan.
PaletPengilang cat Rusia yang menghasilkan produk untuk kegunaan rumah. Komposisi dibahagikan kepada 3 kumpulan, berbeza tahap ketahanannya. Palet terdiri daripada 32 warna.
VellaSyarikat ini mencipta siri pewarna khas untuk uban. Produk tidak mengeringkan helai dan menambah ketepuan pada warna utama.

Pembayang

Balsem warna digunakan untuk mewarnai rambut tanpa menggunakan pewarna kekal. Mereka lebih lembut, tetapi berbeza dalam jangka masa kesannya pendek. Balsem warna boleh didapati dalam bentuk syampu, semburan, tonik, balsem.

Harus diingat bahawa ejen pewarnaan hanya digunakan sekiranya rambut beruban tidak melebihi 30% dari jumlah rambut. Jika tidak, kesan yang sepadan tidak akan diperoleh.

Syarikat yang paling terkenal yang menghasilkan ejen pewarna adalah:

 • Estelle;
 • Loreal;
 • Schwarzkoff;
 • Kutrin.

Persiapan rambut sebelum mewarnai. Bagaimana caranya

Prapigmentasi rambut sebelum mewarnai dengan agen penekanan dilakukan dengan menggunakan bahan tersebut ke rambut sepanjang keseluruhannya, selepas itu agen tersebut dibasuh tanpa syampu. Sejurus selepas pewarnaan awal, cat dengan warna utama digunakan.

Teknik pelaksanaan

Pigmentasi awal uban mempunyai beberapa nuansa dan ciri:

 • sebelum menggunakan sebarang bahan kimia, anda harus selalu mengujinya untuk alahan dengan menggunakan bahan tersebut pada kulit pergelangan tangan;
 • beberapa hari sebelum mewarnai rambut anda, anda tidak boleh mencuci rambut dengan syampu;
 • penggunaan ejen kimia dilakukan dengan ketat mengikut arahan yang ditentukan oleh pengilang;
 • cat hendaklah digunakan sebaik sahaja dicairkan;
 • dalam proses melukis, tangan mesti dilindungi dengan sarung tangan;
 • lapisan cat harus mencukupi, maka kesannya akan tepu dan seragam;
 • setelah mencuci pewarna, balm atau topeng digunakan pada rambut, yang akan disertakan.

Terdapat 2 teknik untuk melakukan prapigmentasi.

Kaedah pertama:

 1. Masukkan separuh pewarna ke dalam bekas dan cairkan dengan air dalam bahagian yang sama.
 2. Sapukan cat secara eksklusif pada uban sepanjang keseluruhannya.
 3. Selepas 15 minit. setelah melukis, keluarkan kelembapan berlebihan dengan tuala kertas, anda boleh menggunakan pengering rambut, tetapi ini harus dilakukan dengan berhati-hati.
 4. Tanpa mencuci prepigmenter, sapukan cat warna asas yang disediakan dengan agen pengoksidaan.
 5. Setelah memastikan masa yang ditunjukkan oleh pengilang, bilas pewarna rambut dengan syampu. Selepas itu, helai harus dilincirkan dengan perapi atau topeng, dibilas semula.

Kaedah kedua:

 1. Ambil cat krim 1 nada lebih ringan daripada warna asas. Tidak perlu mencairkannya dengan air. Peras tiub penuh ke dalam bekas, kacau.
 2. Ratakan secara merata ke seluruh rambut beruban.
 3. Selepas 15 minit. sikat rambut anda dengan sisir, yang akan menghilangkan lebihan pewarna.
 4. Tanpa membilas prepigmenter, sapukan lapisan cat asas dengan agen pengoksidaan. Nada mestilah 1 nada lebih gelap daripada prepigmenter.
 5. Bilas rambut dengan syampu dan balm.

Persiapan rambut sebelum mewarnai. Bagaimana caranya

Untuk mendapatkan hasil pewarnaan rambut berkualiti tinggi, anda harus memilih produk dari segmen profesional. Pewarna rumah tangga tidak dapat memberikan kesan yang baik dan boleh merosakkan rambut.

Keistimewaan rambut uban

Prabigmentasi rambut kelabu mempunyai beberapa ciri tersendiri:

 • pigmentasi rambut awal terdiri daripada mewarnai salah satu daripada dua latar belakang: semula jadi atau emas;
 • jika rambutnya lebat, sukar, sukar dicelup, para pakar mengesyorkan menggunakan pewarna tanpa oksidan, sementara pilihan terbaik adalah pergi ke salun, di mana pakar akan memilih warna dengan ketepatan maksimum dan cat secara merata di atas uban;
 • untuk rambut lembut, nipis dan berpigmen, anda harus memilih pewarna dengan sifat yang lebih lembut, mengandungi vitamin dan formula pemulihan;
 • agar kesannya tahan lama, dan warna rambut menjadi tepu, pigmentator harus disimpan sekurang-kurangnya 10 minit, jangka masa purata adalah 10-15 minit;
 • Nada sekata dapat diperoleh dengan menyisir rambut untuk waktu yang lama dan kemudian membuang sisa dengan tuala kertas, tetapi tidak membilas.

Prosedur prepigmentasi rambut diperlukan untuk wanita yang mempunyai jumlah uban. Sebelum mewarnai, pigmentasi membolehkan anda mencapai warna semula jadi yang seragam, yang kemudiannya akan tercermin dalam ketepuan warna utama. Selain itu, pigmen moden mempunyai khasiat unik yang menjadikan rambut anda halus dan berkilau.

Video Pigmentasi

4 cara untuk rambut pra-pigmen:

Nilaikan artikel
Fesyen, gaya, solek, manikur, penjagaan badan dan wajah, kosmetik
Tambah komen

Alat solek

Manikur

Potongan rambut