Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Lekapan pedikur perkakasan tidak selalu disertakan dengan peranti. Pemotong dengan ukuran dan diameter yang berbeza digunakan untuk plat penggilap, menghilangkan kutikula, jagung dan kuku yang tumbuh ke dalam. Lampiran mesti ditukar secara berkala.

Apakah lampiran untuk alat pedikur yang dibuat?

Lekapan pedikur perkakasan dibuat dari pelbagai logam.

Jenis pemotong:

 • Logam. Terdapat lekukan di permukaan pemotong. Dalam proses putaran, muncung memotong kulit, gel gel atau lapisan lain pada piring kuku dengan lembut. Permukaannya tetap licin. Kedalaman penembusan pemotong secara langsung bergantung kepada keparahan takik.
 • Seramik. Tidak seperti logam, mereka memerlukan pengendalian yang teliti. Pada hentaman, retakan dan serpihan terbentuk di permukaan pemotong. Muncung diperbuat daripada seramik, terdapat lekukan di permukaan.
 • Berlian. Pemotong jenis ini mempunyai asas logam dan lapisan berlian. Terdapat beberapa jenis utama mengikut tahap kekasaran dan kekerasan.
 • Corundum. Mereka tahan terhadap suhu yang melampau. Cukup kuat, kasar, dengan permukaan kasar. Pemotong boleh dipanaskan sambil menggilap piring kuku.
 • Pasir, karbida atau silikon. Semasa pedikur, lampiran jenis ini digunakan untuk merawat kawasan kulit yang keratin. Dengan bantuan mereka, kapalan dan jagung dikeluarkan. Asas pemotong dari jenis ini adalah kadbod, penutupnya boleh pakai. Setelah diproses, habuk biasanya terhapus.
 • Pengisaran. Diperbuat daripada kain, silikon atau getah. Petua digunakan untuk mengatasi kawasan sensitif. Sekiranya perlu, krim atau minyak penggilap digunakan pada pemotong untuk memperbaiki peluncuran.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Pemotong juga berbeza warna dan kasar.

Jenis pemotong dengan kekakuan, lekukan berwarna

Lekapan pedikur perkakasan boleh didapati di mana-mana kedai khusus. Pemotong berbeza tahap ketegaran.

Jenis berikut dibezakan:

 • halus;
 • hemat;
 • kekasaran sederhana;
 • agresif.

Tahap keagresifan atau kelembutan ditandakan dengan warna tertentu:

 • Putih. Pengilap yang paling lembut digunakan semasa penggilap akhir kuku semula jadi dan rawatan kulit sensitif.
 • Citrik. Lekapannya lembut dan digunakan untuk bekerja dengan kuku semula jadi dan kulit yang sensitif.
 • Batu karang. Pengisar halus digunakan untuk menggilap pinggan dan membersihkan kulit. Dijual terdapat penggiling dengan partikel berlian. Dua jalur menunjukkan peningkatan kelazatan.
 • Biru. Pemotong kekerasan sederhana. Mereka bekerja dengan kulit dalam kes-kes yang jarang berlaku. Dengan menggunakan alat pemotong, anda boleh menanggalkan akrilat, cat gel dan lapisan lembut yang lain.
 • Hijau. Warna ini digunakan untuk menandakan pemotong keras, dengan bantuan cat gel, akrilat dan akrilik dikeluarkan. Lekapannya juga digunakan ketika bekerja dengan kulit yang mengeras.
Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa
Lekapan pedikur perkakasan.

Pemotong jalur hitam biasanya digunakan ketika menggilap kuku buatan. Mereka tidak merawat kutikula, pinggiran sisi.

Kefungsian

Lekapan pedikur perkakasan berbeza dari segi fungsi. Pengisar dengan diameter dan ukuran yang berbeza digunakan semasa peringkat pelucutan dan ketika bekerja dengan kulit. Terdapat beberapa jenis pemotong (bergantung pada bahan dari mana ia dibuat).

Pemotong salutan

Untuk menggunakan lapisan kuku, pemotong yang diperbuat daripada logam digunakan. Di permukaannya terdapat gigi dengan kedalaman dan arah yang berbeza (berlawanan arah jarum jam, mengikut arah jam). Penggiling gigi yang boleh diterbalikkan berjaya digunakan oleh tangan kanan dan tangan kiri. Untuk mengeluarkan shellac, akrilik dari kuku, muncung berbentuk kerucut sangat sesuai.

Bahan dari mana penggiling dibuat:

 • Karbida. Permukaan mereka cepat terpadam. Lampirannya cukup untuk prosedur 30-40.
 • Keluli. Pemotongnya tahan pakai dan tahan lama, cukup untuk 70-90 prosedur.
 • Seramik. Yang paling tahan lama. Pemotong jenis ini ditukar setiap 2-3 tahun.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

 

Untuk melepaskan lapisan dari piring kuku, anda juga boleh menggunakan pemotong logam dengan titanium atau penyaduran emas.

Pemotong untuk bekerja dengan kulit dan plat kuku

Untuk bekerja dengan kulit dan piring kuku, pemotong berlian dengan pelelas yang berbeza digunakan. Dengan bantuan mereka, mereka membersihkan sinus, menghilangkan kutikula dan menggilap permukaan kuku.

Terdapat 2 kategori lampiran utama:

 • monolitik disinter;
 • penyaduran elektrik.

Pemotong kategori pertama sangat tahan lama. Mereka biasanya berlangsung selama beberapa tahun. Zarah-zarah berlian disapukan ke dasar (kadang-kadang dalam beberapa lapisan) dan dibakar di dalam oven. Kos lampiran ini ialah 6000-9000 rubel. Pemotong penyaduran elektrik juga tahan lama. Bahan pelelas disembur ke dasar pelekat; permukaan muncung seperti itu biasanya kasar.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Pemotong penyaduran elektrik ditandakan dengan warna yang berbeza:

 • Yang hitam. Mereka tidak digunakan untuk bekerja dengan kulit.
 • Hijau. Kulit kasar dan kapalan dirawat dengan pemotong.
 • Biru. Pemotong memotong kutikula dan memproses rabung sisi.
 • Merah. Digunakan dalam pedikur untuk membersihkan sinus lateral dan menggilap piring kuku.
 • Kuning. Digunakan untuk kulit sensitif. Dengan pertolongannya, pterygium dikeluarkan dan penutupnya digilap.

Pemotong berlian putih dengan potongan halus jarang digunakan dalam praktik. Dengan bantuan mereka, plat kuku digilap.

Jenis pemotong mengikut bentuk dan tujuan

Lekapan pedikur perkakasan berbeza dari segi tujuan dan bentuknya. Pemotong sederhana biasanya berfungsi - digunakan pada tahap yang berbeza dari pedikur. Lekapan digunakan untuk kemasan kuku dalaman dan luaran.

Bentuk api

Pengisar jenis ini digunakan untuk membersihkan dan menggosok pangkal kuku. Ia juga boleh digunakan untuk merawat resdung. Pakar tidak mengesyorkan menggunakannya dalam praktik untuk pemula: kerana bentuk bulat, risiko pemotongan cukup tinggi. Pegang pemotong pada sudut 45 °.

Bentuk jarum

Kepala pengisi diperbuat daripada logam karbida. Dengan pertolongannya, kutikula dinaikkan dan dibuka, pterygium dikeluarkan. Pemotong ini sesuai untuk menghilangkan kuku semula jadi (dari dalam). Lampiran yang paling biasa digunakan adalah dengan jalur biru (atau biru). Berhati-hati di tempat kerja agar tidak mencederakan klien dengan tepi pemotong.

Bentuk "jagung"

Semasa pedikur perkakasan pedikur, gunakan duri seramik dengan jalur hijau atau biru (tunggal atau berganda). Dengan bantuannya, bahan buatan dan cat gel dikeluarkan. Pemotong membantu membentuk panjang kuku yang betul.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Ia mesti disimpan selari dengan pinggan.

Bentuk kerucut

Corundum tirus atau pemotong berlian dengan potongan biru membolehkan kutikula terbuka dan sedikit terangkat. Pegang muncung pada sudut 90 °.

Bentuk bola atau sfera

Pemotong bola dengan diameter yang berbeza membantu memotong kutikula, menghilangkan liang dan membersihkan rabung sisi. Pedikur perkakasan menggunakan petua dengan takik merah dan biru. Pemotong berbentuk bola kecil digunakan untuk menghilangkan pterygium.

Bentuk Lentil atau Peluru

Semasa pedikur perkakasan, muncung berlapis berlian digunakan. Dengan pertolongannya, pterygium dibersihkan dan kutikula dibuka. Pemotong dipegang pada sudut 90 °. Dalam operasi, muncung menggantikan "kerucut" dan "nyalaan".

Bentuk dram atau silinder

Muncung diperbuat daripada aloi keras, dengan bantuannya, panjang kuku diperbetulkan dan penutup tiruan dikeluarkan. Pemotongnya cukup trauma, jadi pemula perlu menggunakannya dengan hati-hati mungkin.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Muncung mempunyai tepi tajam, jadi tidak disarankan untuk mengerjakan kawasan di dekat kutikula dengan "silinder" atau "drum".

Silinder bulat atau bentuk roller

Dengan bantuan pemotong logam bulat silinder, anda boleh memproses rabung sisi dan memotong kutikula. Risiko kecederaan pada plat kuku adalah minimum. Semasa pedikur perkakasan, muncung dengan takik biru dan merah digunakan.

Pemotong keselamatan

Semasa menjalankan pedikur perkakasan, anda mesti mematuhi peraturan keselamatan.

Kriteria permohonan utama:

 • keagresifan muncung (mengikut jenis penyemburan);
 • sudut pemotong;
 • intensiti tekanan;
 • condong ke piring kuku.

Pengendalian pemotong yang tidak betul boleh mencederakan kulit. Yang paling selamat dianggap pengisar silikon yang dilapisi dengan penyemburan karbida. Dengan pertolongan mereka, pterygium dikeluarkan dan bahagian tepi dibersihkan. Pemotong karbida silikon mempunyai beberapa warna tanda (coklat, kelabu, hijau). Petua paling lembut berwarna hijau. Mereka menggosok pinggan dan mengisar kulit. Pemotong kelabu membersihkan kulit sel kulit mati dan menghilangkan burr.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Petua coklat menghilangkan pterygium, menggosok penutup dan memotong kuku. Permukaannya elastik dan lembut, terdapat zarah kasar karbida kecil. Batu-batu itu digunakan untuk membersihkan pterygium dan mengembalikan permukaan kulit. Semasa bekerja dengan alat tambahan, perlu mengawal intensiti penekanan agar tidak merosakkan plat dan kulit.

Apa bentuk pemotong yang digunakan untuk tujuan tertentu

Sebelum memulakan prosedur untuk menghilangkan lapisan kulit yang keratin dan menggilap piring kuku, perlu menggunakan emolien khas (minyak atau krim) pada kulit.

Zon diperlakukan secara bergilir menggunakan muncung yang berbeza.

Untuk penyingkiran kutikula

Lampiran berikut digunakan untuk merawat kutikula:

 • Boron sfera. Pemotong berlian selamat digunakan. Dengan pertolongannya, plat kuku dibersihkan dengan teliti.
 • Hanya Bersih. Digunakan untuk membersihkan pterygium. Pemotongnya diperbuat daripada keluli, permukaannya poligonal. Plat kuku kering dirawat dengan muncung.
 • Pembungkusan korundum. Pemotong, bergantung pada kekasaran, digunakan untuk mengisar ruang periungual.
 • Berus berus. Lekapan digunakan pada peringkat penggilap akhir. Anda boleh menggunakan pelembut kutikula pada piring kuku terlebih dahulu.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Tidak perlu menggunakan pemotong mengikut urutan ini. Teknik untuk melakukan pedikur perkakasan dari tuan mungkin berbeza.

Untuk kuku yang tumbuh ke dalam

Untuk melepaskan kuku yang tumbuh ke dalam semasa pedikur perkakasan, anda boleh menggunakan lampiran berikut:

 • Pemotong jarum. Pemotong karbida dengan lekukan silang halus untuk memotong kuku yang tumbuh ke dalam.
 • Muncung kon berlian. Pemotong mempunyai hujung bulat. Kuku yang tumbuh ke dalam digilap dengan lembut dengan muncung kasar.
 • Pemotong berbentuk pir nilam. Ia digunakan pada peringkat akhir. Lekapannya membersihkan kulit dengan lembut dan menghilangkan sisa-sisa kuku yang tumbuh.

Semasa menggilap penggelek kuku, para pakar mengesyorkan menggunakan alat pemotong kasar dan sederhana.

Untuk kalus dan jagung

Untuk mengeluarkan jagung dan jagung, gunakan:

 • Pemotong berlian MonAlit Tornado. Hujungnya ditutup dengan grit berlian. Dalam proses kerja, kulit tidak menjadi panas. Pemotong halus menghaluskan kulit, menghilangkan kapalan.
 • Pemotong kon berlubang. Dengan bantuan muncung, kulit digilap, membuang sel mati.
 • Bursa logam sfera dengan diameter berbeza. Digunakan untuk membuang jagung. Muncung mempunyai takik yang terletak secara membujur atau melintang.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Ujung berbentuk pir nilam menggilap kulit pada peringkat akhir, menjadikannya halus.

Kekerapan penggantian pemotong

Pemotong mesti disterilkan sebelum setiap penggunaan. Jangka hayat lampiran secara langsung bergantung pada kelayakan tuan, bahan dari mana pengisar dibuat, dan kekerapan penggunaannya. Petua berlian ditukar setiap 3 tahun, petua karbida - 1 kali dalam 3-4 g, dari seramik - setiap 2-4 bulan, silikon - setiap 8-12 bulan.

Cadangan, kriteria pemilihan, syarat

Juruteknik yang berkelayakan dan pemula harus mempunyai lampiran berikut:

 • penggiling untuk penggilap akhir plat;
 • pemotong berbentuk jarum, yang membersihkan mikrokrak pada kulit;
 • petua pakai karbida dan silikon dengan asas getah;
 • pemotong seramik untuk menghilangkan lapisan varnis, shellac dan lain-lain;
 • alat untuk melepaskan plat kuku yang dilanjutkan;
 • pengisar kon untuk membersihkan pterygium;
 • muncung sfera dengan kekerasan dan diameter yang berbeza untuk membersihkan zon sisi dan melembutkan kutikula;
 • penggiling berlian berbentuk drop untuk membersihkan pangkal kuku.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Lekapannya mesti diganti secara berkala, terutama jika pemotong mula "memukul" kuku.

Sebab biasa:

 • Kerosakan instrumen. Semasa memukul permukaan yang keras, hujungnya mungkin retak atau membengkok. Pemotong seperti itu mesti dilupuskan, anda tidak boleh bekerja dengannya.
 • Akhir hayat perkhidmatan. Pakar tidak mengesyorkan menggunakan pemotong yang dipadamkan. Secara berkala, adalah perlu untuk menyemak semula instrumen dan menggantikan petua usang dengan yang baru.
 • Ketidaksesuaian antara mesin dan pemotong. Beberapa lampiran tidak sesuai untuk peranti pedikur profesional. Dalam kes ini, pemotong akan melambung piring kuku dan mencederakan kulit. Anda perlu memeriksa kesesuaian muncung dan peranti terlebih dahulu dengan membandingkan parameter produk.

Alat pemotong boleh didapati dari kedai khusus. Sekiranya set tidak termasuk lampiran untuk peranti, maka senarai alat yang diperlukan untuk operasi perlu disusun secara bebas. Sebelum itu, penting untuk mengkaji dengan teliti ulasan pengguna sebenar di laman web khusus.

5 pengeluar terbaik, harga pemotong penggilingan

Semasa membeli lampiran untuk pedikur perkakasan, anda perlu memperhatikan jenama dan kualiti bahan.

Pengilang popular:

Nama

Penerangan

Julat

Harga

HDFreza

Pemotong sesuai untuk pengrajin dan pemula yang berpengalaman. Lampirannya diperbuat daripada bahan berkekuatan tinggi. Mereka digunakan untuk menggilap piring kuku, menghilangkan kutikula dan memproses rabung sisi.

Burs berlian dan keluli, karbida, berlian, pemotong keluli, muncung lembut, pengisar pelbagai bentuk dan pelelas.

135-1200 gosok.

TNL Profesional

Muncung untuk pedikur perkakasan tersedia dalam pelbagai jenis. Pengilang menjamin kualiti pemotong. Mereka diperbuat daripada bahan tahan lama. Lekapan digunakan semasa merawat kulit sensitif.

Pemotong berlian (berbentuk sfera, kerucut, ribbed, dengan gigi melintang dan membujur), seramik, hujung karbida, penggiling silikon lembut.

35-1100 gosok.

Profesional Risiko

Pemotong universal yang sesuai untuk semua model mesin profesional. Set ini merangkumi 6 petua berlapis berlian. Pemotong dengan diameter yang berbeza, ukuran butiran sederhana.

Nozel "jarum", "peluru", "kerucut", "silinder" (2 pemotong berlainan diameter), penggiling lembut.

RUB 200-350

RuNail

Pemotong dan muncung dari pengeluar domestik. Produk ini sesuai untuk kegunaan profesional. Sesuai dengan hampir semua peranti. Lekapan dibuat dari bahan berkualiti.

Pemotong karbida, pemotong berlian (diameter dan bentuk yang berbeza), gendang kasar, penutup pelelas.

50-800 gosok.

JessNail

Lekapannya diperbuat daripada bahan tahan lama. Penyemburan berkualiti tinggi, yang memungkinkan untuk meningkatkan jangka hayat.

Muncung disajikan dalam pelbagai jenis (pemotong dari pelbagai tahap kekerasan dan ukuran butiran): berlian, korundum, seramik, penutup kasar.

80-1200 gosok.

Muncung untuk pedikur perkakasan. Apa untuk apa

Kos muncung mungkin berbeza bergantung pada kaedah pelaksanaannya. Di kedai khusus, harganya sedikit lebih tinggi. Lekapan pedikur perkakasan digunakan di rumah. Alat pemotong mesti dibasmi kuman setelah setiap prosedur dan dikeringkan dengan sempurna untuk memanjangkan hayatnya. Lekapannya disimpan dalam tiub plastik.

Video Lampiran Pedikur Perkakasan

Gambaran keseluruhan lampiran utama untuk pedikur perkakasan:

Nilaikan artikel
Fesyen, gaya, solek, manikur, penjagaan badan dan wajah, kosmetik
Tambah komen

Alat solek

Manikur

Potongan rambut