Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar

Pewarnaan rambut selalu terkini dan tidak ketinggalan zaman, tetapi teknik moden memperoleh prinsip baru setiap masa. Sekarang anda dapat mendengar nama-nama seperti "ombre", "balayazh", "shatush", "sombre" dan lain-lain, tetapi semuanya menunjukkan peralihan warna yang lancar dari gelap ke cahaya. Kecerunan rambut dapat dihasilkan semula bukan hanya di salun pendandan rambut.

Terdapat teknik yang membolehkan anda menghasilkan semula pencelupan rambut dengan warna yang berbeza di rumah dan mendapat kesan yang baik.

Disyorkan untuk?

Kecerunan rambut dari gelap ke cahaya adalah teknologi yang lebih lembut untuk mewarnai rambut, kerana tidak seharusnya mewarnai semua helai, tetapi hanya bahagian bawah dan tengahnya. Selain itu, variasi peregangan warna boleh berbeza, termasuk yang digabungkan dengan warna asas semula jadi. Sebilangan besar teknologi membolehkan anda membuat sempadan peralihan warna hampir tidak kelihatan.

Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar

Untuk peralihan warna pada rambut dengan lancar, pelbagai warna dan warna dapat digunakan. Ini boleh berupa nada cahaya dan gelap semula jadi, atau warna yang tidak wajar. Gabungan warna merah dan hitam yang sangat baik, atau gelap dengan biru atau ungu.

Pewarnaan dengan teknik serupa sesuai untuk setiap wanita dari segala usia dan warna asas helai. Peraturan penting dalam kes ini adalah memilih gabungan warna dan nada secara harmoni, dengan mengambil kira ciri penampilan masing-masing.

Adalah sangat biasa untuk melihat wanita dengan rambut gelap yang telah membuat kecerunan dengan nada cahaya di hujungnya. Keriting yang ringan menyegarkan wajah dan mencantikkan penampilan. Anda juga boleh membuat kesan "rambut terbakar", yang kelihatan tidak kurang cantik, walaupun hampir tidak kelihatan.

Untuk berambut perang, meringankan hujungnya hampir mustahil, jadi mereka menggunakan nada cerah dan tidak semula jadi. Daripada meringankan, anda boleh menggunakan menghitamkan helai.

Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar

Pilihan kecerunan yang betul juga bergantung pada usia fashionista. Gadis muda menggunakan kebanyakan warna yang tidak standard (merah, merah, merah jambu, biru). Tetapi pada wanita yang lebih tua, percubaan seperti itu tidak digalakkan. Sebaiknya pilih warna yang lebih dekat dengan semula jadi, sesuai dengan jenis warnanya.

Terdapat beberapa teknik kecerunan, semuanya serupa antara satu sama lain, tetapi mempunyai ciri khas penting yang mempengaruhi penampilan keseluruhan gaya rambut.

Beberapa teknik pewarnaan kecerunan yang terkenal:

TeknikPenerangan
OmbreLukisan berlaku dengan peralihan lembut yang lembut dari satu nada ke nada yang lain. Dalam kes ini, peregangan ternyata cukup berkesan, garis peralihan jelas kelihatan. Pencelupan dilakukan dengan mengagihkan rambut ke keriting kecil, dengan pukulan jelas yang jelas. Rambut yang gelap di pangkal cenderung meregang dengan lancar ke hujung yang lebih ringan. Terlihat tidak dapat dikalahkan pada gaya rambut dengan keriting panjang, menekankan integriti.
BalayazhPewarnaan dilakukan menggunakan teknologi Perancis, yang memberikan kesan rambut yang terbakar. Lapisan cat diaplikasikan dengan cara yang huru-hara, dengan gerakan tersentak. Pertama, keriting sisi dicat, kemudian bahagian bawah dicat.
ShatushKecerunan dibuat menggunakan teknologi Itali. Ini terdiri dalam mewujudkan pantulan matahari pada rambut dengan meringankan beberapa keriting individu. Sebelum prosedur, helai rambut yang akan diwarnakan disikat terlebih dahulu. Lukisan dilakukan dengan pukulan sewenang-wenangnya; setelah menggunakan larutan, kerajang atau polietilena tidak dipakai.Kaedahnya sangat menekankan gambar halus. Sesuai untuk keriting panjang dan sederhana.
MerendahkanTeknologi degradasi dalam banyak cara serupa dengan ombre dan sombre, tetapi pada masa yang sama teknologi ini memberikan kelancaran nada dengan menggunakan warna yang tidak wajar.

Kelebihan dan kekurangan

Kecerunan rambut dari gelap ke cahaya akan menghiasi imej setiap wanita dengan sempurna, sama ada gadis muda atau wanita usia. Pada masa yang sama, teknik peregangan warna dapat dilakukan untuk semua jenis dan bujur wajah, juga untuk warna rambut apa pun.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, teknologi ini menjadi semakin popular, kerana kelebihan utamanya adalah kemampuan untuk menghiasi penampilan anda dan menarik perhatian. Di samping itu, pewarnaan gradien secara visual menyegarkan wanita walaupun dewasa.

Faedah:

 • penampilan menjadi lebih elegan dan cerah;
 • wajah menjadi jelas, garis-garisnya lebih jelas;
 • gaya rambut secara visual meremajakan seorang wanita;
 • anda tidak lagi dapat mengikuti hujung rambut dengan berhati-hati, kerana ia hanya akan menjadi hiasan untuk gaya rambut utama;
 • penciptaan imej yang unik, anggun dan tidak dapat ditiru;
 • kebolehterimaan eksperimen dengan warna yang berbeza, sering mengubah imej.

Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar

Ramai wanita lebih suka teknik pencelupan ini, kerana ia menjadikannya lebih cerah dan cantik. Gaya rambut hanya menekankan dan memperbaiki penampilan dan mencipta imej unik baru.

Kekurangan teknologi:

 • kesukaran melaksanakan teknologi lukisan ini sendiri;
 • hanya sesuai untuk helai panjang; pada rambut pendek kelihatan jelek, kadang kekok;
 • Pada helai dengan naungan dasar gelap, kecerunan kelihatan lebih cantik, sebab itulah wanita berambut coklat dan berambut perang dapat menggunakannya tanpa sekatan, tetapi pada keriting ringan, teknik seperti itu tidak akan selalu berjaya.

Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar

Walaupun dengan mengambil kira kekurangan ini, kelebihan pewarnaan kecerunan jauh lebih besar. Peralihan dari gelap ke teduh cahaya kelihatan sangat mengagumkan dan semula jadi.

Peraturan pemilihan warna

Kecerunan pada rambut dan pilihan warna bergantung kepada beberapa faktor: warna mata dan kulit wajah, warna rambut asas, usia, panjang keriting. Gelap ke cahaya adalah kecerunan yang paling optimum. Tetapi walaupun teknologi ini dilakukan oleh blondes, anda harus memilih nada yang ringan agar selaras dan bersama-sama mencipta imej semula jadi yang baru.

Untuk meregangkan dengan betul, anda perlu mematuhi beberapa cadangan:

 • jika satu warna sejuk dipilih, maka yang kedua juga harus sejuk, dan sebaliknya;
 • warna sejuk sesuai dengan jenis kulit yang sama (pucat, marmer), dan juga dengan warna mata sejuk (biru atau kelabu);
 • nada cat yang hangat sesuai dengan warna kulit yang hangat (pic atau gelap) dan dengan mata yang sama (gelap dan hijau).
Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar
Jenis Kecerunan Rambut: Gelap hingga Cahaya

Untuk blondes, warna cat dipilih mengikut jenis pirang:

 • untuk kanak-kanak perempuan dengan warna kulit ringan, platinum, abu atau keriting mutiara sangat sesuai;
 • jika seorang wanita mempunyai warna kulit yang hangat, dia mempunyai mata gelap atau hijau, disarankan untuk memilih komposisi pewarna gandum atau warna emas;
 • untuk perwakilan dengan helai pirang terang, disarankan untuk memilih karamel atau warna kuning dari larutan pewarna.

Untuk rambut ringan, teknik kecerunan redup digunakan terutamanya.

Untuk brunettes, nada komposisi pewarna yang lebih gelap dipilih, terutamanya dalam palet coklat muda:

 • untuk rambut berambut perang gelap semula jadi, lebih baik memilih pewarna dengan warna keemasan;
 • warna yang tenang dan tidak agresif sangat sesuai untuk wanita berambut coklat semula jadi;
 • warna rambut coklat muda semula jadi perlu dikeringkan sebanyak 3-4 nada;
 • pencerahan keriting secara beransur-ansur menjadi berambut perang sangat sesuai untuk rambut hitam kebiruan.

Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar

Warna gelap helai juga memungkinkan untuk melakukan pelbagai eksperimen.Sebagai contoh, cubalah kombinasi dengan komposisi yang berbeza seperti ungu, biru, merah. Tetapi helai merah harus dilindungi dengan cat seperti itu: gangsa, emas atau tembaga.

Cadangan untuk panjang rambut yang berbeza

Kecerunan pada rambut dari gelap hingga terang dilakukan, dengan mengambil kira panjang keriting. Konsonan gabungan warna dan integriti penampilan gaya rambut bergantung kepada faktor ini.

PanjangPenerangan dan teknik melukis yang optimum
LamaJalur panjang adalah asas yang bagus untuk membuat kecerunan untuk mencipta idea yang paling asli dan menarik. Sebarang teknik kecerunan boleh digunakan. Beberapa teknologi kelihatan hebat pada rambut bertali arus. Di samping itu, pada helai panjang, anda boleh menggabungkan not 2, tetapi beberapa warna cat, yang akan menambahkan dinamisme pada penampilan keseluruhan gaya rambut.
Rata-rataPanjang helai ini dianggap universal, kerana kecerunan penuh dan pendek kelihatan hebat, anda juga boleh menggunakan peralihan warna yang kontras dan halus. Sekiranya seorang wanita mempunyai potongan rambut yang melintang, sorotan Venesia, shatush akan sesuai dengannya. Sekiranya potongan rambut adalah bob dengan memanjangkan atau bob, maka anda boleh menggunakan teknik cahaya matahari atau cahaya lampu bayi.
PendekTidak mungkin melakukan kecerunan yang lancar pada helai pendek, mereka tidak dapat mengungkapkan potensi penuh mereka dan mengunikasikan imej wanita. Pilihan yang baik dalam kes ini adalah pewarnaan kontras dengan kaedah degradasi. Untuk potongan rambut yang terlalu pendek, aksen warna terang pada rambut di pelipis atau poni sesuai.
Dengan dan tanpa poniSekiranya terdapat ledakan, anda sentiasa boleh memfokuskannya. Anda boleh mengecatnya dengan kecerunan dan mencapai kesan cantik dengan menggunakan teknik degradasi atau cahaya babil. Sekiranya tidak ada poni, penekanan selalu dapat dibuat pada teknik apa pun, berdasarkan panjang keriting.

Pilihan bahan

Sudah banyak yang menguasai teknik pewarnaan kecerunan sendiri di rumah, tetapi ia dapat dilakukan dengan betul hanya dengan bahan yang sesuai.

Ia:

 • cat warna yang dikehendaki atau satu set untuk kecerunan;
 • beberapa bekas untuk penyediaan larutan cat;
 • sikat untuk memisahkan keriting;
 • berus atau span lembut untuk menggunakan larutan;
 • sarung tangan (beberapa pasang);
 • filem khas atau sehelai kain yang perlu menutup bahu dan batang badan;
 • klip pendandan rambut;
 • syampu dan balsem.

Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar

Adalah wajar untuk memikirkan pilihan cat dengan berhati-hati, memilih warna yang sesuai untuk jenis warna kulit dan warna rambut asas. Terdapat keseluruhan kit untuk pewarnaan gradien yang dijual, tetapi anda tidak boleh memilih pengeluar yang murah, hanya penyelesaian berkualiti tinggi yang dapat mencipta hasil yang tidak dapat ditandingi.

Tidak mungkin menggunakan kerajang untuk melakukan teknologi pencelupan ini, kerana ia dengan jelas menggambarkan batas peralihan.

Algoritma di rumah

Sangat sukar untuk melakukan pewarnaan dengan teknologi ini secara bebas tanpa bantuan dari luar. Peraturan asasnya adalah bahawa penyelesaiannya harus digunakan dengan cepat pada helai, dan kemudian disisir dengan sisir.

Arahan untuk pewarnaan tersebut adalah seperti berikut:

 1. Sebarkan rambut menjadi 3 bahagian: helai sisi dan belakang kepala, sematkan dengan klip atau jepit rambut. Ini sesuai untuk mewarnai rambut dengan helai halus.
 2. Buka bungkusan dengan komposisi pewarna dan agen pengoksidaan, masukkan kira-kira 1/3 bahan ke dalam bekas. Tidak semestinya menggunakan cat dalam jumlah yang banyak sekaligus, kerana bahan pewarna kering dengan cepat.
 3. Bahagikan rambut secara visual menjadi zon, pilih separuh panjang helai yang ingin anda pewarnakan, dan sapukan larutan pewarna yang dicairkan dan tunggu kira-kira 30 minit. Untuk mewarnakan rambut anda dengan lebih sekata, disarankan untuk membaginya menjadi helai.
 4. Selepas masa yang ditentukan, basuh cat dengan air suam menggunakan syampu. Keringkan keriting dengan pengering rambut.
 5. Sekali lagi, cairkan cat dengan agen pengoksidaan dan cat dengan itu seluruh bahagian helai yang diperlukan untuk mewarnai. Petua juga dicelup semula.Komposisi harus disimpan tidak lebih dari 10 minit.
 6. Bilas kepala anda lagi dengan syampu, keringkan dengan udara panas.
 7. Larutkan pewarna yang tinggal lagi di dalam bekas dan cat hujung keriting dengannya, tetapi kali ini lebih pendek daripada pewarnaan asal. Kali ini ia harus disimpan selama kira-kira 5 minit.
 8. Cat dicuci dengan menggunakan syampu dan balm. Keriting dikeringkan dengan pengering rambut.
 9. Sekiranya kecerunan dilakukan dalam dua warna cat, maka komposisi harus dicairkan dalam mangkuk yang berasingan dan gunakan berus dan sarung tangan yang berbeza. Di samping itu, cadangan penting harus diambil kira: nada yang lebih gelap digunakan pada bahagian atas rambut, dan yang lebih ringan - hingga hujungnya.

Kecerunan rambut dari gelap hingga terang. Gambar

Hari ini, kecerunan pada rambut adalah salah satu teknik pencelupan yang paling popular, ia digunakan di banyak negara dan wanita dari kategori umur yang berbeza.

Peralihan warna dari gelap ke cahaya menghasilkan gambar yang elegan dan tiada tandingannya, menekankan kesederhanaan dan ringan. Namun, setelah memutuskan untuk membuat gambar seperti itu di rumah, ada baiknya mempelajari petunjuk untuk melakukan teknik ini secara terperinci dan memilih warna yang tepat untuk setiap jenis rambut, warna mata, bentuk dan warna wajah.

Video Mewarnai Gradien

Kelas induk pada pewarnaan rambut kecerunan dengan peralihan yang lancar:

Nilaikan artikel
Fesyen, gaya, solek, manikur, penjagaan badan dan wajah, kosmetik
Tambah komen

Alat solek

Manikur

Potongan rambut