Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto

Manicure Eropah adalah unik teknik penjagaan plat kuku tanpa menggunakan alat menindik dan memotong, yang dirancang untuk memastikan keindahan estetik tangan, untuk memberikan kepada wanita atau lelaki yang sangat menyakitkan dan hanya sensasi yang menyenangkan. Populariti teknik "unedged" yang unik dijelaskan oleh inovasi teknikal moden yang memungkinkan untuk mengadakan sesi seperti di salun kecantikan dan di rumah.

Ciri-ciri manicure Eropah

Sejarah manipulasi rawatan kuku dalam perkembangan peradaban dianggap salah satu yang tertua, sejak ribuan tahun. Ahli arkeologi menemui set untuk memproses piring kuku semasa penggalian di reruntuhan Babylon. Instrumen yang dijumpai dibuat kira-kira 3,000 tahun yang lalu.

Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto
Manicure Eropah lebih lembut

Kajian artifak yang dijumpai memungkinkan untuk membuat penemuan yang luar biasa - ternyata perniagaan manikur tidak hanya wujud di Mesir Kuno, tetapi juga berkembang dengan cukup berjaya. Bukan suatu kebetulan bahawa resipi kecantikan yang sangat profesional, termasuk untuk kuku tangan, telah dijelaskan dalam buku terkenal Queen Cleopatra.

Di Empayar Surgawi, piring kuku yang panjang dan rapi mempunyai makna yang sedikit berbeza - mereka memberi kesaksian akan kebijaksanaan pemiliknya. Di Rusia Kuno, penjagaan kuku, terutama potongan rambut, diselimuti tanda rahsia dan takhayul, lebih emosional daripada estetika.

Seni manikur dalam perwakilan modennya dibentuk sekitar pertengahan abad ke-19. dan sejak itu terus meningkat, mengikuti trend fesyen dan inovasi teknologi. Secara tradisional, teknik penjagaan tangan terdiri dari mandi untuk merendam piring kuku, diikuti dengan memprosesnya menggunakan gunting dan alat pemotong lain.

Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto

Sejarawan mengaitkan pengembangan kaedah perawatan kuku yang tidak dicabut dengan pemerintahan raja Perancis Louis Philippe, yang menurutnya, seperti yang dikatakan oleh legenda, teknik yang telah menjadi popular di kalangan golongan bangsawan dikembangkan.

Nama "European manicure" bermaksud cara yang lembut dan selamat dalam menjalankan prosedur. Inti dari ritual kosmetik terletak pada ciri penyediaan dan pemprosesan kutikula, di mana cecair penghilang khas digunakan. Produk ini mengandungi asid dan bahan lain yang membantu melembutkan dan melarutkan kawasan kulit ini.

Satu-satunya perkara yang tersisa bagi tuan adalah melindungi badan kuku - untuk menggerakkan dan mengeluarkan kutikula dengan tongkat oren khas atau penolak / pengikis. Penggelek sisi juga tetap utuh, hanya ditolak sedikit dengan alat yang sama.

Dalam kes ini, keduanya menyebabkan kerosakan pada kulit atau piring kuku, dan penampilan darah atau luka yang menyakitkan tidak termasuk. Sesi manipulasi yang dilakukan dengan betul tidak menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan, kesan yang berkesan setelah beberapa penerimaan berlangsung selama berbulan-bulan.

Kelebihan dan kekurangan

Manicure Eropah adalah kaedah asas penjagaan tangan yang baru, kelebihan utamanya ialah hakikat bahawa kulit di sekitar piring kuku tidak dipotong, tetapi ditolak ke belakang dengan lembut, selepas itu satu set langkah-langkah tradisional diperlukan.

Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto

Kelebihan teknologi yang dicadangkan terletak pada faktor berikut:

 • Prosedur yang tidak dilekatkan sangat sesuai untuk orang yang mempunyai kuku rapuh, rapuh dan nipis, serta kulit halus yang memerlukan pengendalian kutikula yang halus kerana kapilari jarak dekat.
 • Pilihan yang dibentangkan, digunakan di rumah, dibezakan oleh ekonomi yang signifikan baik dari dana yang dibelanjakan untuk sesi akan datang untuk pembelian bahan yang diperlukan, dan dari segi masa yang dihabiskan - prosedur standard akan memakan waktu tidak lebih dari 20-30 minit.
 • Tambahan penting ialah faktor emosi. Teknik lembut seperti itu tidak menimbulkan ketakutan panik bahkan sebelum penjepit logam memulakan kerja "edging" mereka. Dalam proses menjalankan manikur Eropah, tidak ada rasa sakit atau sensasi tidak menyenangkan yang lain, disertai dengan perasaan tidak selesa.
 • Yang sangat penting adalah prosedur tanpa darah dan kebersihan, tidak ada risiko jangkitan berjangkit.
 • Kutikula dalam proses acara yang disusun tidak mengalami tekanan mekanikal, karya tuan bertujuan membebaskan tempat tidur kuku. Manipulasi sedemikian menguatkan akar kuku, meningkatkan pertumbuhannya, dan memberikan akses oksigen percuma.
 • Kemungkinan mengganti alat pemotong dengan alat kosmetik yang dapat melembutkan struktur kulit dengan berkesan memungkinkannya diproses tanpa pinset tajam (pinset), setelah itu pertumbuhan kutikula lebih perlahan secara perlahan, jadi manikur dapat dilakukan lebih jarang.
 • Penggunaan penghilang, yang mengandungi vitamin, asid buah dan laktik, minyak sayuran dan ekstrak, mempunyai kesan positif terhadap keadaan piring kuku dan kulit, meningkatkan kualiti epidermis, membuang tisu mati tanpa membahayakan orang yang masih hidup.

Walau bagaimanapun, teknik yang dikemukakan mempunyai kelemahan dan objektif yang tertentu.

Semasa memilih teknik ini, anda perlu mengambil kira keadaan penting seperti ini:

 • Manicure Eropah tidak sesuai untuk orang yang mengalami kutikula bermasalah - cacat, kering, berubah, tumbuh dengan cepat dan lebat;
 • teknik ini tidak sesuai untuk kuku yang diperpanjang;
 • proses peralihan dari teknik klasik menggunakan gunting dan alat pemotong lain ke prosedur yang tidak dilampirkan dikaitkan dengan keperluan pembaharuan lapisan yang lebih kerap dilakukan;
 • Untuk menjadikan epidermis selembut dan lentur mungkin, perlu mengatur manipulasi yang diperlukan secara berkala - untuk menolak kutikula secara sistematik, merawatnya dengan komposisi pelembap dan berkhasiat yang dipilih khas yang mengandungi komponen tumbuhan;
 • dalam beberapa kes, kaedah yang digunakan untuk melembutkan kutikula boleh menyebabkan reaksi alergi;
 • hasil prosedur yang dilakukan dapat diperhatikan hanya setelah 5-6 kali.

Sesi pertama dari teknik unedged yang dicadangkan dianjurkan diadakan di salon, di mana perkhidmatan tersebut akan diberikan oleh pekerja profesional dengan teknik yang disempurnakan hingga sempurna dan pengalaman terkumpul.

Jenis manicure Eropah

Pakar salun akan membantu anda memilih teknik yang betul, yang secara objektif akan menilai ciri-ciri kulit, keadaan plat kuku, dengan mengambil kira pilihan peribadi pelanggan. Tuan tidak hanya akan melakukan semua manipulasi yang diperlukan, tetapi juga memberi petua dan cadangan berguna untuk memproses kuku sendiri di rumah.

Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto

Manicure Eropah adalah peluang untuk pendekatan individu untuk menjaga tangan dalam keadaan yang tepat untuk wanita yang rapi.

Jadual menunjukkan jenis teknik dikembangkan yang paling popular, ciri ringkasnya:

Nama juruteknikCiri-ciri aktiviti kosmetik
Manikur basah (panas)Teknik yang dipersembahkan (maserasi), yang mengingatkan pada semacam kelonggaran, dianggap elit, sesuai untuk kuku rapuh, dan juga digunakan apabila terdapat kutikula yang lemah, terlalu tumbuh dan terkadang cedera hingga pembentukan mikrokrak yang menyakitkan.

Untuk mengurangkan komplikasi ini, mandi air panas digunakan, suhunya mencapai 50 ° C. Jari direndam dalam bekas losyen yang dipanaskan, minyak (seperti zaitun), krim, atau pati pelembap. Kuku yang lemah, termasuk piring setelah membina atau penyingkiran gel yang tidak berjaya, sebaiknya disimpan dalam decoctions linden, sage, jelatang atau pudina.

Pendedahan pada suhu tinggi menyumbang kepada kepekatan unsur mikro yang berguna untuk kulit dan kuku, yang membawa kepada hasil yang cepat dan kuat. Selepas kesan yang dihasilkan, tuan meneruskan manipulasi asas. Sebaiknya lakukan prosedur serupa sebulan sekali.

Manikur spa BrazilIni adalah jenis perkhidmatan kuku yang agak baru. Teknik yang dipersembahkan mempunyai teknik yang serupa dengan teknik sebelumnya, tetapi bukannya mandi air panas, sarung tangan digunakan, di mana kuku nampaknya terbenam dalam komposisi pelembap yang diperkaya dengan komponen mineral. Tahap sesi ini berlangsung sekitar 10-15 minit, kemudian sarung tangan dikeluarkan satu persatu, kuku diproses dalam urutan biasa untuk manikur Eropah.

Semua aksesori yang diperlukan untuk kegunaan rumah teknik ini dimasukkan ke dalam kit pakai buang.

Manicure keringKaedah ini tidak dikaitkan dengan prosedur "mandi" untuk tujuan melembutkan (mengukus) kutikula, oleh itu disarankan untuk rawatan kuku yang kuat dan sihat tanpa kerosakan mekanikal. Ciri teknik ini ialah ketiadaan alat khas untuk pelaksanaannya, kemampuan untuk melakukan manikur baik di rumah dan di tempat lain, misalnya ketika dalam perjalanan. Cukup sekadar kutikula diperlakukan dengan penghilang (gel pelarut untuk mengeluarkan tisu mati), selepas itu tetap menggerakkan penggulung sisi, melakukan manipulasi pembersihan, melincirkan piring dengan pengeras.
Teknik gabunganJenis manikur ini ditujukan untuk kes-kes di mana tidak mungkin dilakukan hanya dengan teknologi Eropah, kerana ada keperluan untuk menghilangkan beberapa kekurangan, misalnya, burr, menggunakan forceps atau alat logam lain. Dengan teknik ini, teknik "kering" dan "basah" dapat digabungkan, yang ditentukan secara individu.
Manikur perkakasanIni adalah sejenis manicure salun tanpa hiasan, yang dilakukan menggunakan alat khas yang direka untuk mengisar kuku menggunakan muncung berputar. Teknik ini dianggap sebagai salah satu jenis teknik "kering".

Manicure Eropah memerlukan kajian yang teliti terhadap teknologi yang dikembangkan, kerana pemilihan pilihan yang sesuai adalah keputusan penting bagi setiap wanita. Maklumat umum mengenai jenis teknik yang dikemukakan akan membolehkan anda mendapatkan jawapan kepada soalan utama untuk mempersiapkan manipulasi di rumah.

Manikur mana yang lebih baik: bermata atau tidak bergaris

Jawapan untuk soalan ini terletak pada bidang fisiologi - teknik yang tidak bercabang sesuai untuk pemilik kulit halus dan nipis tanpa kawasan kutikula yang kasar dan cepat tumbuh, yang hanya dapat dikeluarkan dengan cara klasik dengan menggunakan gunting dan forceps.

Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto

Setiap teknik - tradisional atau Eropah - mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu. Apabila memilih salah satu teknik, kesihatan dan kecantikan kuku sangat penting, jadi dalam masalah ini, perlu mendapatkan konsultasi komprehensif dengan ahli kecantikan profesional.

Apa yang anda perlukan untuk manicure

Manikur Eropah, pertama sekali, melengkapkan prosedur rumah dengan aksesori khas dan cara yang diperlukan.

Kit untuk sesi akan datang harus merangkumi set instrumen dan formulasi yang berikut:

 • Tuala tangan. Atribut ini akan memberikan keuntungan maksimum jika terbuat dari kain semula jadi kapas, mempunyai serat hygroscopicity (kemampuan memberi dan menyerap kelembapan) yang sangat baik. Untuk tujuan ini, serbet kertas sekali pakai juga sesuai, yang, walaupun dikonsumsi dalam jumlah yang banyak, diakui sebagai kebersihan mungkin.
 • Tangki air. Bekas harus dipilih sedemikian rupa sehingga tangan dapat masuk dengan bebas di dalamnya.
 • Pembalut kapas / pelapik dan penghilang cat kuku. Pemilihan formulasi cecair yang diperlukan (dengan atau tanpa amonia) bergantung pada jenis lapisan tertentu - dengan cat biasa atau gel.
 • Batang oren. Item ini, yang diperbuat daripada pokok dengan nama yang sama, mempunyai sifat antiseptik dan bertujuan untuk penggunaan tunggal. Setiap tongkat dibuat tajam di satu sisi, dirancang untuk membersihkan ruang di bawah piring kuku, dan miring di sisi lain, untuk menghilangkan kutikula setelah melembutkan.
 • Penolak akan melakukan gol yang serupa dan bukannya kayu oren (spatula manikur yang dibuat dalam bentuk kapak atau tombak) atau pengikis. Alat mana yang harus diutamakan - anda perlu membuat keputusan secara individu. Penolak berkualiti tinggi, yang terdiri daripada keluli perubatan, tidak tergelincir di tangan semasa operasi, namun, ia memerlukan pengendalian yang teliti, kerana bilah tajam dapat merosakkan piring kuku. Jenis plastik alat sedemikian dianggap berumur pendek, oleh itu ia tidak popular dengan tuan manikur. Di rumah, pada mulanya, masih lebih selamat menggunakan benda kayu.
 • Fail atau penggilap penggilap... Aksesori ini, yang paling sering dibuat dalam bentuk polyhedron, ditutup dengan bahan semula jadi atau buatan khas dengan tahap kasar (kekerasan) yang tinggi. Alat sedemikian dirancang untuk menyiapkan kuku untuk menggunakan pernis - mengisar dan melicinkan penyimpangan plat yang ada. Penggunaan fail yang kerap tidak boleh disalahgunakan; cukup untuk menggunakannya 1-2 kali sebulan.
 • Minyak kutikula. Anda boleh membeli komposisi yang serupa di farmasi, lebih memilih bahan tepu seperti, seperti pic, produk dari pokok teh, shea, dan komponen lain. Alat ini digunakan pada peringkat akhir untuk menghilangkan kutikula. Semasa memilih penghilang atau keratolik, disarankan untuk memperhatikan komponen yang mengandung: vitamin E, laktik dan asid buah.
 • Pangkalan. Bahan ini diwakili oleh jisim getah tebal, yang berfungsi untuk meratakan pelat sebelum pewarnaan langsung dengan cat gel, meningkatkan kemampuan pelekat ("melekat") ke kuku, dan bertindak sebagai pencegahan kerepek.
 • Primer. Peranan komponen ini terletak pada terjemahan istilah dari bahasa Inggeris dan bermaksud perkataan "primer". Alat ini menjalankan fungsi yang hampir sama dengan pangkalan, tetapi mempunyai perbezaan mendasar - bahan tersebut tidak membuat lapisan bebas, bertujuan untuk menghilangkan dan mengeringkan piring kuku, bertindak sebagai sejenis pita pelekat, memberikan "gandingan" bahan buatan dan kuku. Pilihan yang dikemas kini untuk cat kuku dengan sentuhan lembut dengan kesan satin lut adalah bahagian atas matte atau berkilat.
 • Batu apung. Ini adalah alat serba boleh yang terbuat dari bahan semula jadi dalam teknik tanpa jahitan. Sebaiknya pilih produk dengan hujung bulat dan sel kecil.

Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto

Manicure Eropah adalah tangan yang rapi dengan kulit halus dan baldu, kuku yang diproses dengan sempurna. Pada peringkat akhir, anda semestinya menggunakan krim tangan berkualiti tinggi.

Produk standard seperti itu, yang diperlukan untuk melancarkan sensasi kulit kering, melakukan fungsi penting lain - ia berfungsi sebagai penghalang epidermis (lipid), dengan berkesan menyelesaikan banyak masalah kulit.

Ciri-ciri fail manicure Eropah

Semasa melakukan teknik unedged, alat khusus mempunyai perbezaan tertentu dari objek biasa yang digunakan untuk membetulkan panjang dan bentuk pelat kuku.

Prinsip pengoperasian fail, yang direka khusus untuk manicure Eropah, tetap sama, tetapi ciri reka bentuk objek mempunyai ciri-ciri tertentu kerana tujuan penggunaan aksesori - aplikasi pada kawasan kulit yang lembut dan tidak keratinisasi berlaku dengan kesan yang paling lembut dan selamat.

Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto

Bahan fail, terbuat dari kaca, berlapis kristal atau berlian, sangat elastik dan fleksibel, struktur objek mengulangi konfigurasi sarang lebah.

Semasa manipulasi pada jari-jari pra-kukus, instrumen tetap kering, yang memungkinkan anda bekerja dengan mudah dengan fail ke arah mana pun tanpa risiko mencederakan kulit / kutikula atau menyebabkan bahaya yang minimum.

Teknologi rumah

Teknologi dari teknik unedged yang disajikan tidaklah rumit untuk mendapatkan kesan maksimum, perlu melakukan tindakan langkah demi langkah berikut dengan jelas:

 1. Pertama, anda perlu mencuci tangan dengan teliti, merawatnya dengan agen antiseptik. Alat-alat itu semestinya dibasmi kuman.
 2. Sekiranya batu apung digunakan semasa prosedur, batu itu harus sedikit dibasahi, yang akan menjadikan batu lebih lembut, tidak trauma pada tisu yang berdekatan dengan piring kuku.
 3. Pada mulanya, perlu membetulkan bentuk dan panjang kuku, menggunakan fail khas untuk ini, memegangnya pada sudut 90 ° semasa bekerja. Pilihan terbaik adalah alat kaca yang tidak akan merosakkan kulit, tidak akan membiarkan retakan atau pecah kuku. Fail harus diarahkan ke satu arah. Agar piring tidak terkelupas, tuan manikur mengesyorkan agar paku berbentuk persegi atau bujur.
 4. Selepas itu, anda boleh mula mengukus kulit tangan dengan menggunakan wangian dan komposisi emolien. Ia akan berguna untuk merawat jari anda dengan lulur untuk melembutkan kulit, sekaligus menghilangkan duri kecil.
 5. Sekiranya tidak ada produk khas, anda boleh membuat larutan 3 liter air yang disucikan, 10-12 tetes minyak asas, 5-6 keping lemon, 2 sudu besar. l. garam laut.
 6. Pada peringkat seterusnya, anda perlu membersihkan jari dengan tuala atau serbet kertas sekali pakai, kemudian anda perlu menggunakan agen khas (penghilang) sifat pelembut pada kutikula dan tisu sekitarnya. Tempohnya ditunjukkan oleh pengeluar pada balang pembungkusan.
 7. Selepas itu, dengan bantuan tongkat oren, dengan lembut, tanpa tekanan yang kuat pada piring, gerakkan kutikula ke pangkal akar kuku.
 8. Sekarang perlu memproses tempat tidur yang dikosongkan dengan batu apung. Ini harus dilakukan dengan gerakan lembut, mengarahkan batu ke satu arah, seolah-olah menghapus beberapa prasasti dengan pemadam. Sekiranya krim digunakan untuk tujuan seperti itu, ia mesti disapu pada kulit dan kuku secara bulat.
 9. Setelah dilakukan manipulasi, diperlukan untuk membuang sisa-sisa produk kosmetik dengan serbet, sapukan krim pelembut pada tangan dengan gerakan mengurut.
 10. Sekiranya anda mesti menutup kuku dengan varnis berwarna, anda perlu membersihkan pelat dengan cat primer, sebelum menggunakan cat, gunakan alas yang dibeli sebelumnya, dan juga lapisan atas.

Manicure Eropah. Apa itu, teknologi pelaksanaan, foto

Manicure Eropah adalah teknik universal, oleh itu, prosedur yang dipersembahkan sangat sesuai untuk kedua-dua jenis kelamin yang lebih adil dan separuh umat manusia.

Video mengenai manicure Eropah

Kelas induk dalam manicure Eropah:

Nilaikan artikel
Fesyen, gaya, solek, manikur, penjagaan badan dan wajah, kosmetik
Tambah komen

Alat solek

Manikur

Potongan rambut